Az LDL szerepe az érelmeszesedés kialakulásában

Az LDL szint jelentős emelkedése azt eredményezi, hogy az érfalba nagy mennyiségbe jut be az LDL-koleszterin, ahol kémiailag módosul és ezt a módosult LDL-t macrophagok felveszik és miközben habos sejtekké alakulnak, ez az érelmeszesedése egyik kezdeti lépése. Az FH egyéneknél születéstől kezdve fokozott az érelmeszesedés és gyakran már gyerekkorban megfigyelhető atherosclerosis. Az atherosclerosis kifejlődése arányos az LDL-koleszterin koncentrációjával. Sokkal kifejezettebb a homozigótáknál, mint a heterozigótáknál és súlyos bal főtörzs vagy három érelmeszesedést vált ki és gyakran aorta stenosist hoz létre.

abra - ldl metabolizmus

Az LDL a sejt felszínén elhelyezkedő LDL receptorokhoz kötődik, majd azt követően lefűződik egy membránnal határolt vesicula formájában, ehhez lizoszomális enzimek kapcsolódnak, melyek lebontják az LDL-t, felszabadul a koleszterin és a sejt plazmába kerül, míg az LDL receptor visszajut a sejt felszínére, hogy újabb koleszterint vegyen fel azáltal, hogy kapcsolódik egy újabb LDL részecske hozzá. A leggyakoribb oka a familiáris hypercholesterinaemiának az LDL receptor mutációja, de az LDL és a receptor közötti kapcsolat akkor is károsodik, hogyha az LDL fő szállító fehérjéje az apoB100-ban figyelhető meg mutáció. Ebben az esetben hiába áll rendelkezésre az LDL receptor az apoB nem tud olyan erősen kötődni hozzá, és ezáltal lassabb lesz a koleszterin felvétel.

abra - ldl metabolizmus3

abra2 - ldl metabolizmus

A sejt plazma koleszterin tartalmának csökkenése fokozza az LDL receptor képzést és ezzel együtt egy másik fehérje PCSK9 (pro-protein-convertáz-suptilisin kináz-9) termelését. Az LDL receptornak a feladata a sejten kívüli térből a fokozott koleszterin felvétel, ezáltal biztosítva a sejt működéséhez szükséges építőanyag a koleszterin megfelelő szintjét. A PCSK9 kötődve az LDL receptorhoz meggátolja azt, hogy a receptor ismételten a sejt felszínére kerüljön, hiszen nemcsak az LDL bomlik le, hanem a receptor is, amennyiben a PCSK9 fokozottan működik. Így kevés receptor található a sejt felszínén és hasonló eltérés jön létre, mint az LDL receptor mutációjakor, nő a koleszterin szint.