Milyen tünetei vannak a familiaris hypercholesterinaemiának?

A felhalmozódott koleszterin lerakódik a szövetekben lévő falósejtekben (makrofágokban), és a feszítő inak felett ún. xanthomákat hoz létre. Ezek típusos esetben az Achilles ínnak megfelelő helyen és a kéz feszítő inain találhatók a betegek 70%-ánál 45 éves kor előtt.

kep - xanthoma1

kep - xanthoma2

Néha ezek a nagyfokú koleszterin lerakódások gyulladást is válthatnak ki ezen feszítő inak területén. Azon egyéneknél, akik a homozigóta formákhoz tartoznak ezek a tünetek már 10 éves korban is megjelenhetnek. A 45 éves kor előtt a szaruhártyán megjelenő fehér kerek kör alakú elváltozás szintén jellemző lehet a betegségre, melyet arcus corneanak hívunk.

kep - arcus cornea1

A betegek egy részénél a szemhéjon is megfigyelhető sárgásan elszínezett koleszterin felrakódások, melyeket xanthelesmának hívunk.

kep - arcus cornea2

Ezen tünetek hiánya nem zárja ki a betegség lehetőségét. A heterozigóta betegeknél a 3-4. évtizedre alakul ki a tüneteket okozó szívbetegség, mely leggyakrabban angina pectoris, myocardialis infarktus formájában jelentkezik. Természetesen abban az esetben, ha más veszélyeztetettségi tényezői is vannak a betegnek, mint például dohányzás, magas vérnyomás vagy cukorbetegség ezek a tünetek korábban is jelentkezhetnek. A homozigóta betegeknél a szív érrendszeri elváltozások már gyermekkorban vagy serdülőkorban megjelenhetnek. Ezen betegeknél gyakran észlelhető a szív feletti hallgatózással az aorta felett systolés zörej, amely egy szintén gyakori szövődményre: a supravalvularis aorta stenosisra hívja fel a figyelmet. Ezen tünetek mellett jellegzetes eltérés a koleszterin, LDL-koleszterin szintjének a jelentős megnövekedése a plazmában. Ezen tünetek alapján különböző diagnosztikus kritériumokat dolgoztak ki annak érdekében, hogy minél előbb diagnosztizálják a betegséget. Ezen diagnosztikus kritériumok közül a legismertebbek:

• MedPed
• Dutch
• Simon Broome
• WHO
Ezen kritériumok mindegyike részben a klinikai tünetek, részben a laboratóriumi eltérések alapján megállapítja a familiáris hypercholesterinaemia diagnózisát, és abban az esetben, ha ezen laboratóriumi és klinikai tünetek nem egyértelműek, akkor genetikai vizsgálattal igazolhatjuk a végleges diagnózist.

 

A familiáris hypercholesterinaemia diagnosztikus kritériuma a Dutch kritérium szerint:

 Kritérium  Pont
 Családi anamnézis  Az első fokú rokonokban ismert a korai koszorúér betegség és/vagy az első fokú rokonokban magasabb az LDL-koleszterin szint, mint a 95 percentile.


Az első fokú rokonokban tendom xanthoma és/vagy 18 évnél fiatalabb gyerekekben 95 percentilnél magasabb az LDL-koleszterin.

 1

 2

 Az illető egyén klinikai története, anamnézise Az illető egyénnek korai kardiovaszkuláris betegsége van.


Az illető egyénnek korai agyi vagy perifériás érbetegsége van.

2

1

 Betegvizsgálat  Feszítő inak feletti xanthomák (tendom xanthomák).


A szaruhártyán kör alakú fehér gyűrű 45 éves kor előtt (arcus cornea).

6

 

4

 LDL-C  >8.5 mmol/l


6.5-8.4 mmol/l


5.0-6.4 mmol/l


4.0-4.9 mmol/l

 8


5


3


 

1

 

 Biztosan FH  > 8
 Valószínű FH  6-8
 Lehetséges FH  3-5
 Nincs FH  < 3

A Dutch kritérium megvizsgálja az illető egyén családi anamnézisét azt, hogy az első fokú rokonokban ismert-e korai koszorúér betegség vagy vaszkuláris betegség (korai vaszkuláris betegség alatt férfiaknál 55 éves kor előtti, nőknél 60 éves kor előtti betegséget értünk). A családi anamnézis keretén belül vizsgálja azt, hogy az első fokú rokonokban ismert-e magas koleszterin szint. (1 pont)
Ezenkívül megfigyelhetők-e a betegségre jellemző tünetek, így az feszítő inak feletti xanthomák (tendom xanthomák) vagy a szaruhártyán látható-e a kör alakú fehér gyűrű (arcus cornea) és vizsgálja azt is, hogy 18 éves kor előtt az LDL koleszterin magasabb volt-e, mint a kívánatos.  (2 pont)

 

A kritérium másik része az illető egyén korábbi anamnézisét vizsgálja. Nézi azt, hogy az adott egyénnek van-e korai koszorúér betegsége (2 pont)

vagy agyi vagy perifériás érbetegsége (1 pont)

 

A harmadik részben megvizsgálja a beteget és vizsgálat során keresi a betegségre jellemző tüneteket az inak feletti xanthomák (tendom xanthomák) (6 pont)

vagy a szaurhártyán látható kör alakú fehér gyűrűt (arcus cornea) 45 éves kor alatt. (4 pont)

 

Ezenkívül a laboratóriumi eltéréseket a koleszterin szint alapján különböző kategóriákat képez:
LDL-koleszterin:

>8.5 mmol/l (8 pont)
6.5-8.4 mmol/l (5 pont)
5.0-6.4 mmol/l (3 pont)
4.0-4.9 mmol/l (1 pont)

A biztos diagnózis érdekében a DNS vizsgálat elvégzése, melyben keresik az LDL receptor, az apoB és a PCSK9 gének mutációját. (8 pont)

Ezen eltérések alapján különböző pontokat adnak és abban az esetben, ha ezen pontok értéke 8 felett van, akkor az illető egyénnek biztosan familiáris hypercholesterinaemiája van. Ha 6-8 pont között valószínű az FH, míg 3-5 között lehetséges és 3-nál kevesebb értéknél nem valószínű, hogy az illető egyénnek familiáris hypercholesterinaemiája van.